تاریخچه انیمیشن
اولین انیمیشن جهان
انیمیشن در ایران به طور مدرن از اواسط قرن ۲۰ میلادی آغاز شده است، اما ریشههای آن به عصر برنز بر می گردد. ظرف سفالی کشف شده در شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان متعلق به ۵۲۰۰ سال قبل گواهی بر این ادعاست. این ظرف سفالی شامل مجموعهای از طراحیهاست که قوچی را در حال پریدن بر روی درخت و خوردن برگ نشان میدهد .( Ball, 2008 )چنین طراحیهایی را میتوان از اولین نمونههای پیشگام در تاریخ انیمیشن دانست.
تاریخچه انیمیشن
انیمیشن هنر متحرکسازی نامیده میشود. چه به صورت طراحی دستی باشد و یا تودههایی از گل، چه به صورت عروسکهای پاپت و کاغذی، آنچه که قابل ستایش است، قابلیت انیماتور در زندگی و معنا بخشیدن به ایده خود با متحرک ساختن آن میباشد. توهم حرکت در انیمیشن توسط پدیدهای فیزیولوژی ساخته میشود، که آن را میتوان پایداری بینایی نامید. هنگامی که یک سلسله عکس در مقابل چشم انسان گذارده میشود مغز به طور ناخودآگاه پیوندی مابین عکس فعلی و عکس بعدی ایجاد میکند و آنها را به هم پیوسته تصور میکند، و بدین صورت تاثیر توهم حرکت بر مغز انسان گذارده میشود (رستم نژاد، 1398).
عنصر حرکت هزاران سال است که هنرمندان را فریفته است، از نقاشیهای غاری که بیش از ۲۵ هزار سال قدمت دارند گرفته، تا به طور مثال مطالعات عکاسی ادوارد مایبریج در مورد تحرک انسان و حیوان اواخر دهه (۱۸۰۰). بدین صورت میتوانیم تلاشهایی را که منجر به پیدایش تکنیکهای انیمیشن معاصر شدهاند را ردیابی کنیم (Michelsen, 2009).
پیدایش انیمیشن
تکامل کارتون و انیمیشنها چنان که امروزه آنها را میشناسیم، بدون در نظر گرفتن آنچه که پشت صحنه تکنولوژی رخ داده است، و منجر به شکلگیری سبکها و تکنیکهای مختلف و امروزین شده است، ممکن نیست. مشخصا چند دستگاه وجود دارد که بخشی از تاریخ اولیه انیمیشن را شامل میشوند و به قرن نوزدهم بر میگردند و در زیر به چند نمونه اشاره خواهد شد (رستم نژاد، 1398).
فناکیستوسکوپ
دستگاه اول فناکیستوسکوپ نام دارد که در سال (۱۸۳۱)، توسط جوزف پلاتو دانشمند و دانشجوی سابق هنر اختراع شد. این دستگاه یک دیسک چرخان با ۱۶ تصویر است که هر کدام از تصاویر کمی با دیگری متفاوت هستند و برای تماشا تنها یک نفر میتواند در یک زمان این حرکت را مشاهده کند. با چرخاندن اهرم این دستگاه، تصاویری که از یک نقطهی خاص مشاهده میشوند، به صورت انیمیشن دیده میشوند. اکثر تصاویری که در این دستگاه طراحی میشوند، صحنههایی از رقص زوجین، دوشیزه و یا سوارکاری اسب میباشد (Beckerman,2003).
زوتروپ
دستگاه بعدی زوتروپ نام دارد، که توسط ویلیام جورج هورنر، در سال (۱۸۳۴) طراحی شدهاست. نام دیگر این دستگاه دادالوم یا چرخ شیطان انتخاب شده بود، گرچه که تا سال (۱۸۶۰) که این دستگاه توسط سازندگان آمریکایی و انگلیسی مورد استفاده قرار گرفت، به شهرت نرسیده بود پس از آن این دستگاه به چرخ زندگی تغییر نام یافت و مورد استفاده قرار گرفت (ibid).
کینتوسکوپ
دستگاه بعدی کینتوسکوپ برای مشاهده فیلمها طراحی شده بود. این دستگاه توسط توماس ادیسون در سال (۱۸۸۸) توصیف شده بود، اما به طور گسترده توسط ویلیام کندی توسعه یافت ( ibid).
پراکسینوسکوپ
دستگاه پراکسینوسکوپ انیمیشنی پس از زوتروپ در فرانسه، توسط چارلز امیل رناد اختراع شد. همانند زوتروپ نوارهایی از تصاویر در قسمت داخلی این دستگاه، در قالبی استوانهای قرار گرفته بود، به طوری که با چرخاندن این استوانه و تابیدن نور پروژکتور از حفرهای، تنها یک نفر قادر به مشاهده تصاویر متحرک میشد (Crafton, 1993).
انیمیشن فیلم
آنچه را که ما امروزه به نام انیمیشن استاپموشن میشناسیم، حاصل شکستن اتفاقی دوربین شعبدهباز و جادوگری فرانسوی، به نام جرج ملیس میباشد. به طوری که در جامعه فرانسه او را به نوعی پیشگام انیمیشن فیلم در آغاز قرن بیستم میشناسند. جیمز استوارت بلکتون، فیلمساز آمریکایی اولین نفری از که انیمیشن استاپموشن، که توسط ملیس کشف شده بود، انیمیشن دستی خلق کرده است. او را به نوعی پدر انیمیشن آمریکا میشناسند. وی کارتونیست روزنامه بود و اولین انیمیشن را با نام “حالات خندان از چهره های خنده دار” را در سال (۱۹۰۶) خلق کرد. ناگفته نماند که شش سال قبل از این انیمیشن یعنی در سال (۱۹۰۰) با عنوان “طراحیهای مسحورکننده”، توسط کمپانی ادیسون موشن ساخته شده بود (Beckerman, 2003).
وینزور مک.کی
شخص بعدی یک انیماتور کمیکاستریپ به نام وینزور مک.کی میباشد، که در سال (۱۹۱۱) انیمیشن “نموی کوچک در اسلامبرلند” را با ۴ هزار فریم دستی، و به دنبال آن در سال (۱۹۱۲) انیمیشن “عملکرد یک پشه” با ۶ هزار فریم است. اولین انیمیشن موفق وی با نام “گرتی دایناسور” که در (۱۹۱۴) متشکل از ۱۰ هزار طراحی او و یک دستیارش ساخته شد (Bukatman,200).
کمپانی برادران وارنر
وارنر برادرز یا برادران وارنر شرکت فیلم و انیمیشنسازی آمریکایی است، که یکی از بزرگترین تهیهکنندگان فیلم و برنامههای تلویزیونی جهان بهشمار میآید. این شرکت در سال (۱۹۱۸) توسط چهار برادر یهودی آمریکایی لهستانیتبار به نامهای آلبرت، هری، سام و جک وارنر تأسیس شد، که هماکنون سومین استودیوی فیلمسازی قدیمی آمریکا بعد از پارامونت پیکچرز و یونیورسال استودیوز محسوب میشود ( Michelsen, 2009).
کمپانی والت دیزنی
اما مشهورترین خالق انیمیشن کسی نیست جز والتر الیاس دیزنی، موسس کمپانی والت دیزنی. این شرکت در ۱۶ اکتبر (۱۹۲۳) توسط والت دیزنی و با مشارکت برادرش، روی اولیور دیزنی، در قالب یک استودیو کوچک انیمیشنسازی تأسیس شد. این کمپانی در سال (۱۹۲۸) انیمیشن “قایق بخار” را با نقشآفرینی “میکی موس” خلق کرد و در سال (۱۹۳۷) اولین انیمیشن بلند مدت را در آمریکا، با عنوان “سفید برفی و هفت کوتوله” ساخت. دیزنی را پیشگام در معرفی بسیاری از اصطلاحات فنی و نوآوریهای متحرکسازی به منظور واقعگرایی بیشتر و رسیدن به بالاترین حد از پرسپکتیو می دانند. از جمله انیمیشن های ساخته شده توسط این کمپانی میتوان به: فانتازیا (1940)، سیندرلا(1950)، آلیس در سرزمین عجایب (1951)، پیتر پن(1953)، و انیمیشنهای متاخرتری همچون: زوتوپیا (2016)، رالف خرابکار(2018) و کریستوفر رابین (2018) اشاره کرد. این کمپانی شامل شرکتهای زیرمجموعه و تابعه والت دیزنی پیکچرز، پیکسار، مارول اینترتینمنت، لوکاس فیلم، هیولو و فاکس قرن بیستم میباشد. در دهههای (۱۹۲۰) و (۱۹۳۰) انیمیشن از حالتی اکتشافی به هنرهای زیبا توسط کمپانی والت دیزنی تبدیل شد. در این میان دانشآموزان و انیماتورها به یادگیری فرمولهای استاندارد کارتونهای قدیمی که منجر به کشف روشهای متحرکسازی جدید میشد مشغول بودند. تا سال (۱۹۲۰) مشخصترین رقیب کمپانی والت دیزنی، استودیو فلسچر بود که توسط مکس فلسچر اداره میشد، و از جمله انیمیشنهای معروف این کمپانی میتوان به “ملوان پوپی” (ملوان زبل) اشاره کرد. از سال (۱۹۴۰) تا (۱۹۶۰) کمپانیهای مختلفی به مارکت انیمیشن پیوسته و فعال بودند، از جمله ام.جی.ام فاکس و برادران وارنر. اما همگی آنها فیلمهای ۵ تا ۲۰ دقیقهای را به بازار ارائه میدادند، در حالیکه کمپانی دیزنی تنها کمپانیای بود که انیمیشنهای بلند مدت را ارائه میکرد (Michelsen, 2009).
کمپانی فاکس قرنبیستم
کمپانی فاکس قرنبیستم یکی از استودیویهای فیلمسازی بزرگ آمریکاست، که در سال (۱۹۳۵) تأسیس شده و در ایالت کالیفرنیای آمریکا قرار دارد. این استودیو درسال (۲۰۱۸) توسط استودیو فیلمسازی والت دیزنی خریداری شد و به عنوان یکی از زیر مجموعههای این استودیو به کار خود ادامه میدهد. از سری فیلمهای مشهور این کمپانی میتوان به عصر یخبندان (مجموعه 5 انیمیشن)، آواتار (2009) و سریال انیمیشنی سیمپسونها (1989) اشاره کرد (Ibid).
کمپانی پیکسار
استودیو انیمیشن پیکسار یک شرکت پویانمایی رایانهای آمریکایی است که در سال (۱۹۸۶) توسط استیو جابز از جرج لوکاس خریده شد. پیکسار در آن زمان یکی از عجیبترین گروههای متشکل از متخصصان و دانشمندان علوم رایانهای بود. آنها گروهی از مهندسان خلاق و مبتکر بودند که به ریاست ادوین کتمول، یک متخصص علوم رایانهای کار میکردند. پیکسار یک دهه بعد با ساخت فیلم پیشروی”داستان اسباببازی”(1995) که با مشارکت والت دیزنی ساخته شد به شهرت رسید. از جمله انیمیشنهای برتر ساخته شده توسط این کمپانی میتوان به: داستان اسباب بازی 2 (1999)، کارخانه هیولا (2001)، در جستجوی نمو (2003)، والئی (2008)، شجاع (2012) و کوکو (2016) اشاره کرد (Ibid) .
از روزهای نخست انیماتورها از فناوریهای جدید به نفع خود استفاده کردهاند. برخی از تکنیکهای مورد استفاده انیماتورها امروزه شامل: انیمیشن سلولوزی، استاپ موشن، پیکسلیشن، روتوسکوپی، فتومونتاژ، عروسکی، کاغذی و انیمیشن کامپیوتری و دیجیتال می شود (Ibid).
اگرچه که هنرمند در روند انیمیشن همچنان یکی از چهرههای اصلی محسوب میشود، اما قابل ذکر است که پیشرفت هر روزهی صنعت کامپیوتر، تحولی عظیم در روند تولید انیمیشن به وجود آورده است. نه تنها به لحاظ کاهش زمان و هزینههای تولید پیشرفت چشمگیری مشاهده میشود، بلکه ما شاهد حضور جلوههایی جدید و بدیع در مانیتور کامپیوتر و تلویزیون های خود هستیم. همانطور که گفته شد، در عرصهی انیمیشن دوبعدی، کمپانی دیزنی در طول سالها به پیشرفتهای خارقالعادهای رسیده است، که این کمپانی را همچنان بر راس حرفهایترین انیمیشنسازهای تاریخ انیمیشن نشانده است. بعد از معرفی اولین نمونههای انیمیشن دوبعدی، جای دارد تا به مبحث انیمیشن کامپیوتری و سهبعدی اشاره شود (رستم نژاد، 1398).
انیمیشن کامپیوتری
انیمیشن کامپیوتری نوعی نمایش تصویری است که به تصاویر متحرک شبیهسازی شده اشاره دارد. در این موقعیت، گرافیک با استفاده از کامپیوترها و تصویرسازی دادههای تصویری، توسط کامپیوتر و مشخصا به کمک سختافزار و نرمافزارهای گرافیکی مربوطه ساخته میشود. بدین صورت که با جایگزین کردن مدلهای فیزیکی و خلق عناصر به صورت واقعگرایانه استفاده میشوند. انیمیشن روز دنیا انیمیشن سهبعدی است. با استفاده از برخی نرمافزارهای پیچیده و وفاداری به اصول سنتی انیمیشن که بر مفهوم انیمیشن سهبعدی اعمال میشود، انیماتورها قادر هستند تا انیمیشنهای برجسته و زیبایی را همچون داستان عروسکها، ماداگاسکار و مگامایند تولید کنند (همان).
انیمیشن کامپیوتری سهبعدی از که مدلهای سهبعدی به جای طراحیهای دوبعدی استفاده میکنند، به طور کلی بر پایه اسکریپت با سیستم کیفریم طراحی شدهاند (Michelsen, 2009). در دهه (1990) فیلمهای انیمیشن مختلفی به بازار راه یافتند. که اولین انیمیشن سی.جی (تصاویر تولید شده توسط رایانه) که با همکاری دیزنی و پیکسار ساخته شد، تحولی عظیم در صنعت انیمیشن به وجود آورد. در کمپانی پیکسار (دیزنی فعلی) ، جان لاستر، مدیر ارشد خلاق شخصی است که در رابطه با انیمیشن سی.جی باید از وی نام برده شود. او سابق بر این در دیزنی کار می کرد و به علت تلاش برای کشف علم رایانهها و پتانسیل آنها برای شیوههای جدید تولید بود، اخراج شد. او را خالق انیمیشن “داستان اسباببازیها” میدانند که انقلابی در روند رشد انیمیشن محسوب میشود (Ibid).
پس از این تحول در صنعت انیمیشن، شاهد خروجیهای منحصربهفردی، نه تنها در زمینهی انیمیشنهای سهبعدی، بلکه به طور کلی در کلیهی تکنیکهای انیمیشن، با رشد روزافزون تکنولوژی و بالا رفتن پتانسیلهای خلاقانه در تولید، روبرو هستیم.
منابع:
– رستم نژاد، الناز(1398)،” بررسی فانتزی در تصویرسازی دیجیتال با موردپژوهی انیمیشن عروس مرده تیم برتون “، تهران، دانشگاه هنر تهران.
-Ball, Ryan (2008), Oldest Animation Discovered in Iran, Animation Magazine, United States.
– Beckerman, H (2003), Animation: The Whole Story, Allworth Press, New York.
– Bukatman, S (2006), Comics and the Critique of Chronophotography, Electronic version, New York.
– Crafton, D. C (1993), Before Mickey: The animated film, The University of Chicago Press, Chicago.
– Michelsen, Eva (2009), Animated Cartoons, from the old to the new: evolution for the past 100 years, Reykjavik University, Iceland.
پسورد فایل : گزارش خرابی لینک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.